Autá

11.07.2015 08:20

Musím povedať, že autá sú pre cyklistu nutným zlom. No keďže na Slovensku je veľmi riedka sieť použiteľných cyklistických ciest (pre cestné bicykle) tak sa my cyklisti musíme pri každej jazde stretávať s nespočetným množstvom áut. 

Hlavne v okolí väčších miest je to neúnostné. A je úplne jedno po akej ceste jazdíte. Niekedy je hustota premávky na úzkej ceste X-tej triedy porovnateľná s hlavnými ťahmi. Žiadne krajnice, plno výtlkov, popraskaný asfalt a špecialita naších obcí - pozostatky po rozkopaných cestách ledabolo zafľakované. Apropó údržba a oprava ciest. Niekedy až žasnem ako lajdácko sa dajú zarábať peniaze. Veď tí, čo opravujú cesty sú platení. No výsledok je niekedy horší ako keby to bolo robené v akcii Zet (pre mladších - dobrovoľné brigády, kde sa robili konkétne veci bez nároku na odmenu - napríklad stavba kultúrneho domu v obci). Nový asfalt je zvyčajne o niekoľko centimetrov vyšší ako pôvodný. Nie som stavbár ani cestár no nezdá sa mi veľmi komplikované dostať dve roviny do rovnakej úrovni. Hlavne ak sa všetko robí mechanizmami a nie ručne. Na bicykli to potom vyzerá tak, že po jazde sa cítite ako vytrasená Detva (staré, najlacnejšie cigarety bez filtra). Alebo volíte obchádzanie hrboľov a to už máte problém s okolo idúcimi autami. Nie že bez toho by problémy neboli. 

Tak ako pre cyklistov sú autá nutné zlo, sú cyklisti pre vodičov škodná. Niektorí to aj dávajú patrične najavo. Hrozím sa situácií keď sa pri mne stretávajú dve autá a to nemusí byť jedno z nich nákladné. Automaticky siaham na brzdy pretože to zvyčajne hrozí zachytením sa a pádom. 

Poviem Vám úprimne nemám chuť padať. Párkrát som už skončil aj v jarku. Radšej ako pod kolesami nervozneho vodiča, ktorý má kŕč v nohe, keď má stúpiť na brzdu.

Aby som nehádzal všetkých do jedného vreca, samozrejme je na cestách veľa ohľaduplných vodičov. No tých pár "jednoduchších" stačí na to, aby sa cyklisti necítili na našich cestách bezpečne.

Neviem prečo o tom píšem dnes. Paradoxne, pri dnešnej etape (opäť 40 km) som mal šťastie na tých lepších. Výnimočne. Väčšinou je to naopak. Tak práve preto...