Horúčava

05.07.2015 21:56

Tak leto je tu. Ufff... škrtá mi však moje plány. Ráno som vstal a kým som nevyšiel von tak som mal dosť elánu na ranný tréning. No ako som vyšiel z domu... ufff... už o siedmej ráno horúčava. Slnko pálilo ako zadarmo. Zvážil som situáciu a radšej som ostal doma. 

Vynahradil som si to navečer. Síce už tak nepálilo, ale aj tak bolo horúco. Obligátna štyridsiatka síce padla, no nebolo to nič moc. Hlavne druhá polovica. Teplo si vybralo svoju daň. No bol som rád, že som si trošku zajazdil. Napriek teplu.

Inak je víkend. A u nás doma bolo zvykom, že na víkend boli koláče. Tak Vám tu jeden taký rýchly ponúknem. Volá sa...hmmm no po poľsky Sernik, po anglicky cheese cake a po našom? tvarohovník? alebo čískejk? To je jedno, ale je super.

Takže najskôr rozdrvte 200 g keksíkov Digestive. Najlepšie sú tie od McVitties. Majú ich v Tescu. Potom roztopte asi 30 g masla a zalejte tým rozdrvené keksíky. Dodajete do masy 1,5 - 2 lyžičky škorice (nie škoricového cukru) a dôkladne premieste. Potom túto masu dajte na spodok tortovej formy (23 cm) a dôkladne utlačte.

Ďalej vymiešajte zomletý tvaroh (najlepšie, ak kúpite už zomletý tvaroh do "sernika". Dá sa kúpiť v kýblikoch v Poľsku. Aspoň ja si ho odtiaľ vozím. Pokiaľ nemáte možnosť kúpy, tak si môžete zomlieť ten náš, najlepšie levický v alobale. Takže tento tvaroh zmiešajte s 2 lyžicami zemiakovej múky a 200 g práškového cukru ( ja dávam 140 a stačí to). Dodajte 2 lyžičky vanilky. 

Potom asi jednu minutu mixujte 4 vajíčka. Keď sú riadne spenené dodajte to do masy tvarohu a dôkladne premiešajte. 

Roztopne vo vodnom kúpeli 300 g horkej čokolády spolu s 2 lyžičkami čistého kakaa. Roztopenú čokoládu vmiešajte do masy tvarohu tak aby z toho vznikla jednoliata masa. 

Nakoniec do masy vlejte 200 g 33% smotany a taktiež dôkladne premiešajte.

Keď je masa hotová, dajte ju do formy, ktorú vložte do vyhriatej rúry na spodný priečinok. Rúru vyhrejte na 180 stupňov. Sernik sa pečie 60 - 70 minút. 

Keď je upečený tak ho ochladzujte postupne, aby nepopraskal. Po vychladnutí vložte do chladničky a nechajte 12 hodín stáť. 

Dobrú chuť...a pekný víkend.