Späť v akcii

21.08.2015 10:10

Po dvoch dňoch neutíchajúceho dažďu včera ráno opäť vykuklo slnko. Najskôr nesmelo, no potom celá obloha zmodrala a krajinu zaliali zlatislé, životadarné lúče. Napriek upokojujúcemu dažďu, bolo príjemné opäť cítiť teplo a silu slnka.

Ani ja som nelenil, vytiahol bicykel a začal ukrajovať z plánovanej dávky. Po oddychu som si dal 60 km. V príjemnej teplote, síce s čerstým vetrom spomaľujúcim moje úsilie, to šlo ako po masle. 

Potom sa začalo zmrákať. Postupne ale s neochvejnou istotou bola obloha zrazu plná ťažkých, vodou napitých mrakov. Samozrejme som chcel pridať aby som nezmokol. Ale nesplašil som sa. Čakalo ma posledné 10 km stúpanie a každé šliapnutie navyše ma mohlo stáť veľkú stratu času v kopci. Tak som sa ukľudnil. Očkom pozeral po mrakoch a vyvolával duchov aby s prívalom vody počkali. Pravidelným tempom som zdolal aj posledný kilometer a suchý som sa dostal domov. Paráda. Aj čas nebol najhorší.

Popoludní som ešte vybehol na Glanzenberg nad Banskou Štiavnicou. Krátka no pekná túra. Na rozchodenie. Hlavne .... napriek tomu, že chodím do Štiavnice už viac ako 15 rokov o Glanzenbergu som nikde nepočul - teda o štôlni hej, aj som v nej bol - ale nie o kopci, bývalom hrade, argeologických nálezoch, osade Bana .... až teraz. Bol to krásny výlet, s krásnymi výhľadmi a zaujímavými informáciami. Množstvo tabúľ ich poskytlo dostatok, aby som získal akú takú predstavu o tom, čo sa v minulosti na tomto kopci a pod ním dialo. Vrelo odporúčam.

Aj keď sa viackrát mračilo a hrozilo búrkou, deň sa nakoniec skončil tak ako začal, slnkom.